Musí chutnat a přitom splňovat podmínky výživových tabulek pro sportovce i atlety. Řídí se 3 hlavními pravidly:
1. Více bílkovin
Klasické chlebíčky mají většinou poměr sacharidů a bílkoviny 3:1.
Pro sportovce je potřeba 2:1 (tedy snížit třetinu sacharidů vůči bílkovinám).
Místo bílé bagety používáme kváskové pečivo a dáváme výrazně větší porci sýrů, krevet, krůtí šunky a kuřecího masa.
Náš tip: nejvyšší poměr bílkovin k sacharidům má Japonský chlebíček a Švýcarský chlebíček.
2. Práce s oleji
Tuk je nositelem chuti. V tortillách a chlebíčkách většinou narazíte na tepelně upravený
slunečnicový a řepkový olej (smažené kuře, dressing).
Ve sportovním cateringu se připravuje kuřecí maso na páře.
Pro chuť se potom připravuje dressing z olivového oleje, parmazánu, koření a čerstvého sýru.
Obsah tuků je tedy nižší, výživová hodnota je naopak na maximu a chuť zůstává zachována.
3. Žádné prázdné kalorie a cukry
Příjem je provázán s mikroživinami - dezerty jsou z čerstvého ovoce, které obsahuje vitamíny a minerály
a mascarpone-tvarohového krému, který opět přinese vyšší množství bílkovin.
Čerstvé smoothie nahrazuje/doplňuje klasický přípitek. Obsahuje vysoké množství vitamínů.
Ocení ho nejen sportovci, ale také dorostenci a řidiči.
Sportovní event: Start světového poháru v jetsurfu
3 dny před prvním závodem probíhá zahájení sezóny Apex Pilots v Brně.
Pod něj patří světová špička závodníků včetně držitelů titulů několikanásobných mistrů světa i Evropy.
Přijedou světoví i čeští závodníci, sponzoři týmu i novináři.
Na fotce: majitelka týmu a závodnice Elisabeta Faitová, závodníci Alex Lukscheider, Linda Lukscheider a Jakub Kornfeil.
Závodníci mají 3 dny před startem, jsou tedy na vrcholu kondice a mají velmi přísný jídelníček.
Sponzoři týmu zase mají vyšší požadavky na chuť.
Jídlo má vytvořit atmosféru a propojovat. Nelze tedy připravit "něco pro závodníky" a "něco pro gurmány".
Jak jsme si s tím letos poradili?
Chlebíčky:
Japonský - čerstvý sýr, avokádo, jitrocel, okurek, krevety a limetka.
Sicilian - janovské pesto s ginkgo bilobou, mozzarella, cherry rajčata a sluncem sušená rajčata. na kváskovém pečivu.
Smoked hummus - odlehčený hummus s extra surovinami pro zvýšený obsah vitamínů skup. B, krůtí šunka, polníček a chioggia
Francouzské - jemné cibulové chutney s rozmarýnem, sýrem brie, mandlemi a granny smith
Tortilly:
Green: polníček, janovské pesto, hrášek, čerstvý sýr a kuřecí maso na páře
Red: rajčata, ořechové máslo, polníček, parmazán a halloumi
Přípitek:
Pro energii: mango, koenzym Q10, pomeranč
Pro soustředění: jahody, maliny, aloe vera, jablko
Do cateringu přidáváme i méně nápadné suroviny, které mají vysokou výživovou hodnotu:
bylinky (které si pěstujeme sami)
jitrocel a aloe (podporují regeneraci)
lahůdkové droždí
čerstvé koření (funguje v těle jako katalyzátor metabolismu)
čerstvé sýry (připravujeme sami, jsou bohaté na bílkoviny, ale neobsahují průmyslové konzervanty)
Menší catering si vyberte v MENU, pro individuální vyladění cateringu volejte na 775 234 458 nebo napište na info@berrys.cz.