Efekt čerstvých šťáv a smoothies na tělo

Čerstvé šťávy a smooothies jsou symbolem zdravého stravování a péče o sebe. Jaký je jejich přesný vliv na tělo, kolik jich denně vypít a podle čeho vybírat?

 

Historie

 

První ovocné šťávy se začaly lisovat roku 1500 př. n. l. 

Ve starověké Mezopotámii, Egyptě i Řecku se šťáva z granátových jablek, datlí a hroznů používala jako léčebný elixír při nemocech i úrazech. 

Původ moderních smoothie také najdeme v antickém středomoří. Drink z drceného ovoce, květové vody a ledu byl považován za lék a známku luxusního životního stylu.

 

 

 

 

         mceclip0-13

Vědecký základ

 

Největší studie o vlivu konzumace ovoce a zeleniny, vede vědec Dr. Dagfinn Aune. Za posledních 20 let (celou svou vědeckou kariéru) zmapoval přes 2 000 000 pacientů. Výsledek určil, že naše tělo nejlépe funguje při konzumaci 800 gramů ovoce a zeleniny denně a více.

Přesně se jedná o 350 g ovoce a 450 g zeleniny (minimálně).

 

Denní dávku ovoce a zeleniny se však nedaří denně konzumovat více než 90 % populace.

 

Kolik šťáv a smoothies denně vypít? 

 

800 gramů ovoce a zeleniny je zpracováno ve zhruba 500 ml šťávy. Míra 250 - 750 ml šťávy nebo smoothie denně má blahodárný vliv na organismus. Přesné množství záleží na druhu surovin, celkovém jídelníčku a kondici. 

 

Mýty spojené se šťávami a smoothies

 

Hlavním mýtem je míra vlivu na zdraví. Některé zdroje vliv zmenšují a zaměřují se na konzumaci živočišných produktů (např. tvrdí, že všechny podstatné živiny najdete v masu, mléku a vejcích), některé zdroje naopak zveličují (např. tvrdí, že celerová šťáva je všelék a opomíjejí přísun bílkovin). 

Některé zdroje příliš vyzdvihují konzumaci pouze šťáv a některé pouze celého ovoce a zeleniny. I  zde platí pravidlo rovnováhy - tělo nejlépe využije kombinaci jak šťáv, tak celého ovoce během dne  pro dosažení maximálního efektu využití vitamínů, minerálů i vlákniny.

 

Hlavní benefity odšťavnění a mixování ovoce

 

Největší výhoda je snadná konzumace. Sklenici šťávy nebo smoothie dokáže vypít každý během pár minut. Řeší tedy největší problém spojený s konzumací ovoce a zeleniny - jejich nedostatek v jídelníčku

 

Druhá výhoda je ve zvýšení dostupnosti vitamínů a minerálů. Zvýšení dostupnosti je 0 - 400 %, u každé živiny je jiná.  Tělo tedy využije výrazně více vitamínů a minerálů než z celého ovoce. 

 

Tělo při konzumaci šťávy nepotřebuje čas a energii na trávení pevné stravy - k živinám se dostane mnohem rychleji a efektivněji.

 

Třetí potvrzenou výhodou je nižší hladina cukru. Při konzumaci mixovaného ovoce(smoothies) je o několik bodů nižší než při konzumaci celého ovoce. To je výhodou pro všechny, kteří si hlídají figuru nebo riziko diabetu. 

 

Vliv na zdraví 

 

Příjem ovoce a zeleniny zajišťuje tzv. mikroživiny. Vitamíny, minerály, antioxidanty, fytonutrienty. Je jich několik tisíc a podílí se na procesech v našem těle.

Jejich nedostatek necítíte okamžitě (jako například při nedostatku bílkovin a sacharidů, kdy okamžitě dojde k únavě).  Množství mikroživin v multivitaminech a doplňcích stravy je minimální oproti celému spektru v rostlinách - jejich konzumaci nelze ničím nahradit.

Nedostatek mikroživin se projeví v řádech dnů, týdnů, měsíců i let. Dlouhodobě vedou onemocněním jako jsou záněty, kardiovaskulární a onkologické nemoci a celkové předčasné stárnutí těla. 

 

500 ml (1 lahev) denně snižuje riziko: 

 

srdeční choroby o 24 %,

mrtvice o 33 %,

kardiovaskulární choroby o 28 %,

rakoviny o 13 %,

celkově závažných onemocnění ž o 31 %.

 

 

 

B7915F4B-69D2-4184-836E-2A7B0DABAFBE_L0_001-21. 2. 2024 12_39_42

Obecně platí, že jedna lahev šťávy nebo smoothies zlepší imunitní systém i tělesnou kondici zhruba o třetinu. Krátkodobým nachlazením jako je rýma, kašel, bolest v krku umí předcházet v drtivé většině

 

Vliv na vzhled

 

Šťávy a smoothies pohání procesy v těle jako je imunita, metabolizmus, regenerace a relaxace. Přispívají k štíhlé figuře, zpomalení stárnutí, předchází vráskám atd.

V tomto směru jsou naprosto klíčové. 95 % antioxidantů přijímáme z ovoce a zeleniny.

Dlouhověkost - jak se cítíme i vypadáme, stojí především na nich. 

 

Podle čeho vybírat

 

Udržujte pestrost. Podobné skupiny živin se vyznačují podobným pigmentem. Výběr ovoce a zeleniny z několika barev zajistí vyvážený příjem živin. 

Dále se řiďte svou vlastní chutí. Tělo si umí říct, jaké živiny potřebuje. 

Mezi nejzdravější suroviny patří tmavá listová zelenina, červená řepa, mrkev, borůvky, jahody, maliny, mango a jablka. Ty by se měli objevit v jídelníčku několikrát týdne (ideálně denně). 

 

Závěr

 

Lahev smoothie nebo šťávy denně je jednoduchý krok, který vyřeší zhruba polovinu doporučení spojených se zdravým stravováním. Pro omlazení organismu, celkové zdraví a kondici konzumaci ovoce a zeleniny nic nenahradí. Pro dosažení maximálního efektu využití vitamínů a minerálů v těle mají šťávy a smoothies lepší vliv než konzumace celých kusů. 

 

Zpět do obchodu